Υγιή, ισχυρά και λαμπερά μαλλιά είναι το σύμβολο της ομορφιάς. Επομένως, κάθε γυναίκα που εκτιμά την όμορφη εμφάνιση της, πρέπει να φροντίζει καλά τα μαλλιά της. Για το λόγο αυτό, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μάθετε τη δομή των μαλλιών μαζί με τις ιδιότητές της. Αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό το είδος μαθήματος ανατομίας; Σίγουρα, το κάνουμε γιατί θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τις ανάγκες της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής.

Χαρακτηρισμός μαλλιών
Το ανθρώπινο κεφάλι καλύπτεται με 100 έως 150 χιλιάδες τρίχες. Τόσο η κατάσταση όσο και η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η διατροφή, η κατανάλωση διεγερτικών (τσιγάρα ή αλκοόλ), τα εφαρμοσμένα καλλυντικά και η φροντίδα (δηλαδή οι θεραπείες κομμωτηρίων, τα προϊόντα). Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το επίπεδο των βιταμινών, των μετάλλων και κυρίως της κερατίνης που είναι το πιο κρίσιμο συστατικό των μαλλιών. Βεβαίως, όσο λιγότερα από τα παραπάνω στοιχεία υπάρχουν στη δομή των μαλλιών τόσο η χειρότερη είναι κατάσταση τους.

Προκειμένου να φροντίσουμε καλύτερα τα μαλλιά, αξίζει να γνωρίσουμε τις τρεις φάσεις της ανάπτυξης: αναγεννητική, καταγενετική και τελογενή. Το πρώτο, το αναγεννητικό, είναι ένα στάδιο όταν μια τρίχα μεγαλώνει και είναι παχιά. Διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες. Η δεύτερη φάση που ονομάζεται καταγενετική είναι επίσης γνωστή ως μεταβατική φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ωοθυλάκιο αρχίζει να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα την περιορισμένη παροχή όλων των βασικών ουσιών στη ρίζα της τρίχας. Επιπλέον, τα κύτταρα ιστού που βρίσκονται κοντά στα μαλλιά αποκλίνουν. Αυτή η φάση διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Τελογενής ονομάζεται η φάση ηρεμίας μιας τρίχας και διαρκεί μερικούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα πλήρως αναπτυσσόμενα μαλλιά πέφτουν και αντικαθίστανται νέα μαλλιά.

Η φροντίδα των μαλλιών
Η κατάλληλη φροντίδα των μαλλιών εξαρτάται από την εφαρμογή των σωστών καλλυντικών – εκείνων που ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Ενώ αγοράζετε ένα σαμπουάν, μια μάσκα μαλλιών ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν, συνιστάται να προσέχετε τις ιδιότητες, τη σύνθεση και τον τρόπο εργασίας του προϊόντος. Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός στο ελάχιστο των υποβαλλόμενων θεραπειών του κομμωτηρίου, όπως η ενίσχυση των μαλλιών, το στέγνωμα με πιστολάκι και το θερμικό styling γενικά. Η έλλειψη βιταμινών, κάποιες ασθένειες, η λήψη φαρμάκων καθώς και το άγχος μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών ή στην επιδείνωση της κατάστασης των μαλλιών.

Μπορούμε να πούμε ότι τα μαλλιά είναι ο δείκτης της γενικής κατάστασης ενός οργανισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι θεωρούμε υγιές αν η χαίτη μας είναι πυκνή και λαμπερή. Μια από τις μεθόδους που βοηθά στη διατήρηση των μαλλιών σε καλή κατάσταση είναι να ακολουθούμε τη σωστή σειρά με την οποία εφαρμόζουμε τα καλλυντικά. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που τείνουμε να βάζουμε προϊόντα φροντίδας στα μαλλιά παίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο. Για παράδειγμα, ένα σαμπουάν πρέπει πρώτα να αναμιγνύεται με νερό και στη συνέχεια να εφαρμόζεται σε υγρά μαλλιά. Μετά από αυτό, το καλλυντικό πλύσης πρέπει να μαλάσσεται στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, και στη συνέχεια να ξεπλένεται με χλιαρό νερό. Στο τέλος, προτείνεται η εφαρμογή μάσκας μαλλιών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών μας. Αυτό το προϊόν πρέπει να διατηρείται στα μαλλιά για μερικά λεπτά πριν ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμα των μαλλιών με πετσέτα.

Το λάδι για τα μαλλιά είναι μια φυσική εναλλακτική λύση αντί των μασκών μαλλιών. Αυτό το προϊόν έχει ενυδατικές, εξομαλυντικές και θρεπτικές ιδιότητες. Τυχαίνει επίσης ένα τέτοιο καλλυντικό να εμπλουτίζεται με ορισμένες ουσίες που φροντίζουν τα μαλλιά. Αν και το λάδι μαλλιών μπορεί να αναμειχθεί με άλλα καλλυντικά για τα μαλλιά, λειτουργεί καλύτερα ως ένα ξεχωριστό προϊόν. Αυτό το φυσικό προϊόν μπορεί να προστατεύσει τα μαλλιά από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το λάδι τρίχας εμποδίζει το φυσικό χρώμα των μαλλιών να ξεθωριάσει δημιουργώντας ένα είδος προστατευτικού φραγμού γύρω από κάθε τρίχα. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του ελάιου μαλλιών είναι ότι εμποδίζει τα άκρα από το να σπάσουν και τα μαλλιά από το να πέφτουν. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι μερικά έλαια μαλλιών μπορούν να εφαρμοστούν και στο δέρμα του σώματος.