Πράγματι, η αγορά καλλυντικών είναι γεμάτη με διάφορα έλαια για τα μαλλιά. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των μονοακόρεστων ελαίων, των πολυακόρεστων ελαίων και των κορεσμένων ελαίων, καθώς και μεταξύ των εκλεπτυσμένων ή των ψυχρής πιέσεως. Ποια προϊόντα είναι τα καλύτερα;

Ποιο είναι το νόημα να γνωρίζετε ποιο λάδι τρίχας περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα ή εάν είναι ραφιναρισμένο ή όχι; Πρώτον, αυτού του είδους οι γνώσεις θα μας βοηθήσουν να φροντίσουμε καλύτερα τα μαλλιά. Εάν ένα προϊόν έχει επιλεγεί κατάλληλα, θα αναγεννήσει τα κατεστραμμένα μαλλιά μας, θα ενυδατώσει και θα τα κάνει γυαλιστερά. Δεύτερον, αν έχει ληφθεί το λάδι με τον σωστό τρόπο, έχει την δύναμη να επιταχύνει τις διαδικασίες ανοικοδόμησης των μαλλιών και να παρέχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες στα μαλλιά. Τρίτον, αυτά είναι τα οξέα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα λάδι διεισδύει στα μαλλιά. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, τα υψηλά πορώδη μαλλιά (όταν οι επιδερμίδες είναι ευρέως ανοιχτές) απορροφούν καλύτερα τα έλαια από μεγάλα μόρια, ενώ τα μαλλιά με χαμηλή πόρωση (επιδερμίδες που είναι σφιχτά συνδεδεμένα μεταξύ τους) μπορούν να απορροφήσουν έλαια που παράγονται μόνο από μικρά μόρια.

Γενικά, τα έλαια μαλλιών χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα. Τα μονοακόρεστα έλαια περιέχουν τεράστια ποσότητα ωμέγα 9 οξέων. Αυτά απορροφούνται καλύτερα από έλαια πολυακόρεστα, τα οποία περιέχουν ωμέγα 3 και ωμέγα 6 οξέα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, τα κορεσμένα οξέα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ευρέως γνωστά καλλυντικά βούτυρα. Αυτά τα προϊόντα απορροφώνται από τα μαλλιά αρκετά καλά. Τα μονοακόρεστα έλαια, με τη σειρά τους, μπορούν να βρεθούν σε έλαιο macadamia, έλαιο αβοκάντο, γλυκό αμυγδαλέλαιο και ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα έλαια βρίσκονται στο έλαιο λιναρόσπορου, έλαιο νυχτολούλουδου, έλαιο σόγιας και έλαιο κολοκύθας. Όταν πρόκειται για κορεσμένα έλαια, αυτά χωρίζονται σε καλλυντικά βούτυρα (βούτυρο καριτέ, βούτυρο μάνγκο και βούτυρο κακάο) και σταθερά έλαια (καρύδα, φοίνικα και babassu). Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι παραπάνω κατηγορίες δεν ισχύουν για το έλαιο από ρόδι, το καστορέλαιο και το έλαιο jojoba.

Το καλύτερο λάδι μαλλιών είναι εκείνο που δεν έχει εξευγενιστεί αλλά έχει πιεστεί εν ψυχρώ. Ένα τέτοιο προϊόν περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, έχει φυσικό άρωμα και χρώμα και δεν περιέχει περιττά πρόσθετα. Τα εξευγενισμένα έλαια δεν φέρουν καμία σημαντική ουσία που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των μαλλιών. Όταν ένα λάδι δεν πιεστεί εν ψυχρώ, απλά θερμαίνεται. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία απενεργοποιεί όλες τις βιταμίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετικέτα «εξαιρετικά παρθένο» που τοποθετείται στη φιάλη υποδηλώνει ότι το λάδι δεν έχει εξευγενιστεί αλλά ότι έχει υποστεί ψυχρή πίεση.

< Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο >