Πραγματικά, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που διευκολύνουν την περιποίηση των μαλλιών. Μία από τις ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές τεχνικές αποκατάστασης της καλής κατάστασης των μαλλιών είναι η θεραπεία των μαλλιών με λάδι. Γιατί αυτό; Επειδή η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, από τον καθένα και δεν καταλαμβάνει πολύ χρόνο. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να θεραπεύσουμε τα μαλλιά μας με λάδι, πρέπει πρώτα να κάνουμε δύο πράγματα: να πάρουμε το σωστό λάδι και να καθορίσουμε το πορώδες των μαλλιών.

Το πορώδες των μαλλιών μπορεί να καθοριστεί με βάση την κατάσταση των μαλλιών. Για να το εξηγήσουμε, όσο πιο κατεστραμμένα είναι τα μαλλιά, τόσο πιο ανοιχτές είναι οι “επιδερμίδες” των μαλλιών. Προφανώς, αν οι επιδερμίδες είναι στενά συνδεδεμένες, τότε τα μαλλιά θεωρούνται υγιή. Γενικά, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πορώδους τρίχας: χαμηλός, μεσαίος και υψηλός. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επίσης αρκετοί συνδυασμοί των προαναφερθέντων τύπων μαλλιών. Πράγματι, ο καθορισμός του πορώδους των μαλλιών είναι εξαιρετικά κρίσιμος, διότι αυτό καθορίζει το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των μαλλιών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες χαρακτηρίζονται από σφιχτά συνδεδεμένα επιδερμίδες. Αυτό το είδος μαλλιών είναι χαρακτηριστικό για υγιή μαλλιά. Αυτός ο τύπος μαλλιών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με έλαια που είναι κατασκευασμένα από μικρά μόρια ή με αυτά που είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα είδος προστατευτικού στρώματος γύρω από τα μαλλιά. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας, λάδι από λιναρόσπορο και καστορέλαιο. Επιπλέον, ένα άτομο που έχει μαλλιά χαμηλής πόρωσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω καλλυντικά βουτύρου: βούτυρο καριτέ, βούτυρο κακάο και βούτυρο μάνγκο.

Τα μαλλιά μεσαίου πορώδους έχουν επιδερμίδες που δεν είναι τόσο σφιχτά συνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης. Εδώ, οι επιδερμίδες είναι λίγο πιο ανοικτές. Αυτό το είδος κατάστασης μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό styling, αφυδάτωση ή εφαρμογή καλλυντικών που δεν ανταποκρίνονται. Τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης μπορούν να εξομαλυνθούν και να ενυδατωθούν με λάδια μικρών μορίων καθώς και με έλαια που περιέχουν Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 οξέα. Επιπλέον, το καστορέλαιο, το ηλιέλαιο, το λάδι από λιναρόσπορο και το λάδι jojoba συνιστώνται για αυτό το είδος τρίχας.

Φυσιολογικό πορώδες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της υγιούς τρίχας. Με άλλα λόγια, αυτά είναι τα μαλλιά που είναι εύκολο να τα φτιάξετε και υπακούν στις θεραπείες του κομμωτή σας. Αυτά τα μαλλιά μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με έλαια που περιέχουν ωμέγα 3, ωμέγα 6, και ωμέγα 9 οξέα. Επιπλέον, τα μείγματα διαφόρων ελαίων αναμένεται επίσης να παράγουν εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αραγονέλαιο, λάδι macademia, έλαιο jojoba, ελαιόλαδο, έλαιο canola, γλυκό αμυγδαλέλαιο και καστορέλαιο.

Τα μαλλιά κανονικής πόρωσης με τάση για υψηλή πόρωσης είναι τα μαλλιά που έχουν αφυδατωθεί λόγω είτε των διαδικασιών styling είτε της περιποίησης των κομμωτών. Το άνοιγμα των επιδερμίδων μπορεί να προκληθεί από συσκευές παραγωγής θερμότητας. Τα έλαια που αναμένεται να αποκαταστήσουν την όμορφη εμφάνιση των μαλλιών είναι: λάδι macadamia, καστορέλαιο, γλυκό αμυγδαλέλαιο και λάδι αβοκάντο.

Τα υψηλά πορώδη μαλλιά ισούνται με τα μαλλιά που έχουν υποστεί ζημιά. Οι επιδερμίδες τους είναι πολύ ανοιχτές. Προφανώς, αυτό το είδος μαλλιών απαιτεί ισχυρή ενυδάτωση, θρέψη και εξομάλυνση. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επιλέξετε το λάδι αβοκάντο, λάδι λιναρόσπορου, καστορέλαιο και έλαιο νυχτολούλουδου. Αρκετά αποτελεσματικά είναι επίσης και τα λιγότερο δημοφιλή έλαια όπως το έλαιο σιταριού, το έλαιο κερασιού, το λάδι από φράουλα, το λάδι από μήλο και το έλαιο πράσινου καφέ.