Η αποτελεσματική φροντίδα των μαλλιών εξαρτάται κυρίως από τον ορισμό του τύπου πορώδους των μαλλιών. Μόνο τότε είναι δυνατόν να επιλέξετε τα κατάλληλα καλλυντικά.

Χαμηλό, Μεσαίο και Υψηλό – αυτές είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες που καθορίζουν το πορώδες των μαλλιών. Τα μαλλιά που έχουν σφιχτά δεμένες επιδερμίδες ανήκουν στον τύπο χαμηλού πορώδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το είδος τρίχας γίνεται αντιληπτό ως υγιές. Η αλήθεια είναι ότι τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης δεν είναι εύκολα στο styling, είναι δύσκολο να βαφτούν και να στεγνώσουν. Τα μεσαίου πορώδους μαλλιά είναι αυτά των οποίων οι επιδερμίδες είναι λίγο ανοικτές. Σε αυτή την περίπτωση, το styling δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Οι επιδερμίδες που είναι ευρέως ανοιχτές, με τη σειρά τους, χαρακτηρίζουν τον τύπο υψηλού πορώδους. Δυστυχώς, αυτό το είδος των μαλλιών αφυδατώνεται εύκολα και φριζάρει. Επιπλέον, είναι επιρρεπής σε ζημιές (δηλαδή, στο βάψιμο και το θερμικό styling).

Πώς να ορίσετε το πορώδες των μαλλιών; Ο πιο επαγγελματικός και ακριβής τρόπος για να γίνει αυτό είναι η τοποθέτηση των μαλλιών κάτω από τους φακούς μικροσκοπίου. Ωστόσο, τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν δεν έχει πρόσβαση σε τέτοιες συσκευές; Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες τεχνικές για τον προσδιορισμό του πορώδους των μαλλιών όπως οι δοκιμές αλευριού, νερού και καρύδας. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη δομή των μαλλιών απλά αγγίζοντας ή κοιτάζοντάς τα πιο προσεκτικά. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να καθαρίσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής πριν από την εξέταση. Με άλλα λόγια, τα μαλλιά πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά (να μην καλύπτονται από μάσκες μαλλιών, μετάξι κ.λπ.)

Εάν αποφασίσετε να εξετάσετε τα μαλλιά κοιτάζοντας προσεκτικά, προσπαθήστε να εστιάσετε στις ακόλουθες πτυχές: Είναι τα μαλλιά μαλακά; Είναι δύσκολο να τα φτιάξετε; Χρειάζονται πολύ χρόνο για να στεγνώσουν μόνα τους; Εάν απαντήσετε «ναι» σε όλες τις ερωτήσεις, τότε τα μαλλιά σας είναι τύπου χαμηλού πορώδους. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας είναι ξηρά, φριζάρουν και επιβαρύνονται εύκολα, τότε έχετε να κάνετε με υψηλά πορώδη μαλλιά. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε το πορώδες αγγίζοντας τα μαλλιά. Εστιάστε κυρίως στα άκρα. Αν είναι τραχιά τότε μπορείτε να περιγράψετε τα μαλλιά σας ως υψηλής πόρωσης. Προφανώς, τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης είναι ομαλά.

Όταν πρόκειται για την δοκιμή αλευριού, έχει να κάνει με τον ψεκασμό των μαλλιών με αλεύρι. Εν ολίγοις, τα υψηλά πορώδη μαλλιά διατηρούν το αλεύρι στην επιφάνειά τους, ενώ τα μαλλιά με χαμηλό πορώδες δεν θα κρατήσουν σχεδόν καθόλου αλεύρι. Μια άλλη δοκιμή απαιτεί την προετοιμασία ενός μπολ γεμάτου με νερό. Έχει να κάνει με πόση ώρα χρειάζονται τα μαλλιά για να πέσουν στο κάτω μέρος του μπολ. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά πορώδη μαλλιά θα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού για αρκετή ώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα βυθιστούν καθόλου. Τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης με τη σειρά τους θα αγγίξουν τον πυθμένα μετά από περίπου 2 λεπτά. Η τελευταία δοκιμή που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή ελαίου από καρύδα. Το προϊόν πρέπει να ξεπλυθεί από την τρίχα μετά από μία ώρα. Εν συντομία, τα υψηλά πορώδη μαλλιά αναμένεται να γίνουν ξηρά και να φριζάρουν, ενώ τα μαλλιά χαμηλού πορώδους θα πρέπει να παραμείνουν ομαλά και απαλά στην αφή.

Ποιο είναι το νόημα προσδιορισμού του πορώδους των μαλλιών;
Η επιλογή των σωστών καλλυντικών για την περιποίηση των μαλλιών είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τον καθορισθμό της πόρωσης των μαλλιών. Η πλέον προτιμώμενη μέθοδος αποκατάστασης της καλής κατάστασης των μαλλιών είναι η εφαρμογή ελαίων (θεραπεία μαλλιών με λάδι). Παρόλο που είναι εύκολο να επιβαρύνετε τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης φορτώνοντάς τα με υπερβολικές ποσότητες ελαίων, αυτό το είδος θεραπείας αναμένεται να παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα πλέον προτιμώμενα έλαια είναι το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας, το έλαιο argan, το βούτυρο καριτέ και το βούτυρο κακάο. Τα υψηλά πορώδη μαλλιά απαιτούν σύντομη θεραπεία με λάδι και, ταυτόχρονα, μεγάλη θρέψη. Αυτά τα μαλλιά μπορούν να ανακουφιστούν από το έλαιο αβοκάντο, το έλαιο jojoba, το έλαιο macademia, το έλαιο νυχτολούλουδου και το γλυκό αμυγδαλέλαιο. Η δομή των μαλλιών μεσαίας πόρωσης είναι παρόμοια με τα μαλλιά χαμηλής και υψηλής πόρωσης, επομένως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε λάδι.